Το ιστολόγιο της Ενώσεως Ανδρίων στο οποίο αναρτώνται νέα, ανακοινώσεις και οτιδήποτε συμβαίνει σχετικά με την Ένωση.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Έλληνες τοπιογράφοι και θαλασσογράφοι από τον 19ο εως τον 20ο αιώνα



Η ευρωπαϊκή ζωγραφική απεικονίζει ένα τοπίο γενικά και πειραματίζεται πάνω σε αυτό. Η Ελληνική σχολή της τοπιογραφίας —από την περίοδο της εθνικής ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα— δημιουργεί μία ζωγραφική του νόστου, που ανα- φέρεται σε ένα συγκεκριμένο τόπο, στον οποίο θέλει να επιστρέψει. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό ρεύμα τοπιογραφίας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την αντίστοιχη πορεία της ερμηνείας του τοπίου στην Ευρώπη. 
Ο Κλασικισμός, το ύφος των περιηγητών του Ρομαντισμού, η Σχολή του Μο- νάχου και οι επιδράσεις από το Παρίσι ανευρίσκονται στα έργα των Ελλήνων θαλασσογράφων και τοπιογράφων, που παρουσιάζονται στην έκθεση με τους Βολανάκη, Αιμίλιο Προσαλέντη, Γεραλή κ.ά. Στη συνέχεια, οι συνάφειες με την Ιμπρεσιονιστική επανάσταση και την Εξπρεσιονιστική διάθεση υπήρξαν έντονες και χαρακτηριστικές, εδραιώνοντας τον δικό μας υπαιθρισμό (Κογεβίνας, Βε- ντούρας, Λουκίδης, Καντζίκης, Θωμόπουλος, Σπυρόπουλος, Κουτσουρής, Κρυ- στάλλης, Μάρκελλος, Σεργουλόπουλος). 
Με την ανάπτυξη του Μοντέρνου κινήματος αποτολμάται μία προσπάθεια ανεύ- ρεσης της ελληνικότητας που ισορροπεί ανάμεσα στην παρατήρηση και την εξι- δανίκευση. Έργα που αγγίζουν την αφαίρεση και αποσκοπούν στην αποτύπωση του ελληνικού φωτός αντιπροσωπεύονται εδώ από τους Πρέκα, Τέτση, Απέργη, Ζούνη, Αντωνακάτου, Μανωλίδη, Πανιάρα, Χουλιαρά, Ζουμπουλάκη και Ψυχο- παίδη. 
Η νοσταλγία του τόπου επανέρχεται και σήμερα, (στους πίνακες των Α. Γρηγόρα, Μακρή, Λασηθιωτάκη, Ρήνα, Ρόρρη, Κόττη, Σαρασίτη, Χάρου, Μπελτέκου, Μ. Ε. Παπαδημητρίου), προτείνοντάς μας ψυχικές καταστάσεις και βιώματα από τον φυσικό και δομημένο χώρο. Τον περιγράφει, τον φαντάζεται ή τον κατασκευά- ζει. Τα έργα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση αυτό το συναίσθημα μεταφέρουν στο θεατή. 
Διάρκεια έκθεσης: Από 16 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου 2018 
Καΐρειος Βιβλιοθήκη 
Χώρα Άνδρου (πίσω από τον ΟΤΕ),
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:30 – 13:30 και 18:30 – 20:30 Σάββατο 11:30 – 13:30, Κυριακή κλειστά
Tηλ.: 22820 22262, e-mail: kaireios@otenet.gr