Το ιστολόγιο της Ενώσεως Ανδρίων στο οποίο αναρτώνται νέα, ανακοινώσεις και οτιδήποτε συμβαίνει σχετικά με την Ένωση.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Στη Στοά του Βιβλίου...



Στην κατάμεστη αίθουσα της Στοάς του Βιβλίου, με οικοδεσπότη την Ένωση Ανδρίων, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της Μανιώς Μάνεση με τίτλο "Μια βαποριά δρόμος".
Το τελευταίο πόνημα της συγγραφέως αποτελεί μια καταγραφή της ζωής αμέσως μετά τον πόλεμο με στοιχεία από την καθημερινότητα στο νησί, τη ζωή στη θάλασσα και τις συνθήκες στο χώρο της ναυτιλίας. Μέσα από αφηγήσεις, τον Τύπο της εποχής, μια δημοσιογραφική δουλειά που στοχεύει στη διάσωση πληροφοριών από εποχές που έχουν φύγει οριστικά.


Στο πάνελ, του οποίου τον συντονισμό είχε η πολύπειρη εκδότης της Ανδριακής κα Μαριάννα Φωτοπούλου-Μαργέτη, πέραν της συγγραφέως και του δημοσιογράφου-κοινωνιολόγου Κώστα Κωνσταντόπουλου πού έδωσε το στίγμα του βιβλίου, βρέθηκαν και οι πραγματικοί "πρωταγωνιστές", άνθρωποι που ξεκίνησαν από τα χωριά της Άνδρου για να πραγματώσουν το όνειρό τους. Ο λόγος για τους εφοπλιστές Λευτέρη Πολέμη, Επαμεινώνδα Λογοθέτη και φυσικά τον Πέτρο Μπέη, που πάνω στις διηγήσεις του στηρίχτηκε το βιβλίο. Ο Πέτρος Μπέης αν και ζει πλέον μόνιμα στην Αμερική μας έκανε την τιμή να είναι κοντά μας. Μαζί τους και ο επιστήθιος φίλος του Πέτρου Μπέη, Σπύρος Μ. Πολέμης γόνος μιας εκ των παλαιοτέρων εφοπλιστικών οικογενειών της Άνδρου. Μια γνωριμία που ξεκίνησε στο Γυμνάσιο και συνεχίστηκε στα έδρανα του πανεπιστημίου όταν και οι δύο σπούδαζαν ναυπηγοί.


Οι ομιλητές ξεδίπλωσαν τις κοινές αναμνήσεις τους από εκείνα τα χρόνια, μίλησαν με εμφανή νοσταλγία για την καθημερινότητα τους, τα σχολικά χρόνια, την οικογένεια τους που άφησαν πίσω αλλά και το όνειρο που τους έδωσε δύναμη να παλέψουν,να βγουν πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας και τελικά να πετύχουν όσα φάνταζαν μακρινά και απρόσιτα.
Κλείνοντας, καταχειροκροτούμενοι, δεν παρέλειψαν να παροτρύνουν τους νέους, ειδικότερα τους Ανδριώτες να ασχοληθούν με την ναυτιλία που τόσα έδωσε και συνεχίζει να δίνει στο νησί μας.
Ήταν μια όμορφη συνάντηση...