Το ιστολόγιο της Ενώσεως Ανδρίων στο οποίο αναρτώνται νέα, ανακοινώσεις και οτιδήποτε συμβαίνει σχετικά με την Ένωση.

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Εικόνες από την εκδρομή στο Μουσείο της Θήβας και τη Μονή Σαγματά


Η Ένωσις Ανδρίων πραγματοποίησε την εκδρομή στη Θήβα, την Κυριακή 07-05-2017.
Επισκεφθήκαμε τον Φράγκικο Πύργο, ο οποίος δεσπόζει επιβλητικός στην είσοδο του Μουσείου, διατηρημένος σε άριστη κατάσταση και θαυμάσαμε τα υπέροχα αγάλματα.
Η ξεναγός μας, Κα Ντόρα Σπαχή, με γλαφυρό τρόπο, μας ανέλυσε τα εξαιρετικά ευρήματα, κάποια από το παλαιό μουσείο και πολλά από τις πρόσφατες ανασκαφές, τα οποία είναι εντυπωσιακά τοποθετημένα σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο.





Είναι εκπληκτική η δύναμη αυτού του τόπου, ο οποίος δημιούργησε πολιτισμούς σε διάφορες εποχές. Κατά την Μυκηναϊκή εποχή απετέλεσε ένα μεγάλο κέντρο, οικονομικό και πολιτισμικό. Επίσης, κατά την κλασική εποχή και αργότερα στα χριστιανικά χρόνια και στη Φραγκοκρατία, η Θήβα διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις.

Γευματίσαμε στο άλσος Μοσχοποδίου, μέσα στη φύση, στα πλατάνια, σε ένα ωραίο περιβάλλον, δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Θήβας. Μας υπεδέχθησαν με θερμό τρόπο και μας προσέφεραν τοπικά προϊόντα σε εξαιρετικά καλή τιμή.




Στη συνέχεια, στο ηλιοβασίλεμα, ανεβήκαμε στη Μονή Σαγματά, 750μ. υψόμετρο, αγναντεύοντας την λίμνη Υλίκη και τον εύφορο κάμπο της Θήβας.
Στη Μονή μας ξενάγησαν και μας περιποιήθηκαν στο αρχονταρίκι. Προσκυνήσαμε τον Τίμιο Σταυρό, δώρο του Αλέξιου Κομνηνού και θαυμάσαμε τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα.



Επίσης, επισκεφθήκαμε με πολλή κατάνυξη το παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά, [1877 – 1961],αρχιεπισκόπου και καθηγητή χειρουργικής. Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η λεπτομερής απεικόνιση των χειρουργικών επεμβάσεων, τις οποίες ζωγράφισε ο ίδιος, διότι εκτός από καταξιωμένος επιστήμονας, ήταν και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Μονάχου. Για το επιστημονικό του έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία της Μόσχας. Ανακηρύχθηκε άγιος το 1996. Η μνήμη του εορτάζεται 11 Ιουνίου.